Eerste jaarhelft: uitstroom van 8,7% op Belgische arbeidsmarkt ten opzichte van 10% instroom 

Onderliggend wel een opvallende stijging van 15,5% in het onvrijwillig verloop in Vlaanderen 

In de eerste jaarhelft van dit jaar bleef de totale uitstroom van werknemers met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur stabiel in ons land. In totaal ging het om 8,7% op de Belgische arbeidsmarkt, ten opzichte van 8,6% in de eerste jaarhelft vorig jaar. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse analyse van HR-dienstverlener Securex op basis van de gegevens van 8.254 bedrijven. Wel toont het onderzoek dat de onvrijwillige uitstroom gevoelig steeg met 9,15% (van 2,52% naar 2,75%). Die stijging is te wijten aan de toename in Vlaanderen, waar de onvrijwillige uitstroom steeg met 15,5% (van 2,19% naar 2,53%). In Brussel en Wallonië bleef de onvrijwillige uitstroom stabiel, zij het op een iets hoger percentage ten opzichte van Vlaanderen, van respectievelijk 3,26% en 3%. Positief: de totale instroom van het aantal arbeidscontracten van onbepaalde duur ligt in ons land nog steeds hoger dan de uitstroom. In de eerste jaarhelft ging het om 10% waarvan 69,2% voltijdse en 30,8% deeltijdse contracten. 

Stabiele totale uitstroom, maar stijging in onvrijwillig verloop 

De totale personeelsuitstroom in ons land bleef met 8,7% nagenoeg ongewijzigd tegenover de eerste jaarhelft van vorig jaar (8,6%). Dat blijkt uit de analyse van Securex, partner in ondernemerschap en tewerkstelling, van de algemene personeelsuitstroom bij contracten van onbepaalde duur tijdens de eerste jaarhelft van 2024. Hierbij worden de vrijwillige (op initiatief van de werknemer) en onvrijwillige uitstroom en het verlaten van de arbeidsmarkt door pensioen of overlijden samengenomen. 

Uit de cijfers blijkt wel dat de onvrijwillige uitstroom al enkele jaren op rij stijgt. In 2022 bedroeg de onvrijwillige uitstroom in de eerste jaarhelft 2,3%, in de eerste jaarhelft van 2023 was dat 2,52% en in de eerste jaarhelft van dit jaar 2,75%. Opvallend: wanneer de analyse per regio wordt gemaakt, blijkt dat de stijging in de eerste jaarhelft van dit jaar vooral te wijten is aan een sterke stijging in Vlaanderen. Daar steeg de onvrijwillige uitstroom met ongeveer 15,5% naar 2,53%. In Brussel en Wallonië blijft de onvrijwillige uitstroom stabiel, met respectievelijk 3,26% en 3%.  

Frank Vander Sijpe, Director HR Trends & Insights bij Securex: "Het zou te voortvarend zijn om op basis van deze halfjaarcijfers al conclusies te trekken voor het ganse jaar wat betreft deze evoluties. Maar we moeten natuurlijk ook niet blind zijn voor de economische context: er werd in de eerste jaarhelft een recordaantal faillissementen (3.365i) uitgesproken in Vlaanderen."

Instroom blijft hoger dan uitstroom: contracten van onbepaalde duur houden stand  

De instroom op de Belgische arbeidsmarkt ligt met 10% nog altijd boven het niveau van de uitstroom (8,7%). Wel blijkt uit de analyse van Securex dat het aandeel van deeltijdse contracten binnen de instroom hoger ligt in vergelijking met de voorbije jaren. In de eerste jaarhelft van 2020 ging het nog om 27,9%, ten opzichte van 30,8% in de eerste zes maanden van dit jaar. ​ 

Frank Vander Sijpe: "De toename van het aandeel deeltijdse contracten in de instroom kan te wijten zijn aan de vraag van bedrijven om flexibel te kunnen omgaan met marktevoluties, maar kan ook gedreven zijn door toegenomen vraag naar deeltijds werken bij werknemers met het werk-privé evenwicht in het achterhoofd."

Securex ziet daarnaast een lichte maar wel significante verschuiving in de verhouding voltijds-deeltijdse contracten. In de eerste jaarhelft van 2022 was het aandeel deeltijdse contracten 25,3%; in de eerste jaarhelft van 2024 ligt dat op 26,7%. ​ ​ 

Bouw en retailsector 

In totaal steeg het aantal faillissementen in Vlaanderen met meer dan vijf procent in de eerste jaarhelft, waarvan een groot aandeel in de bouwsector1. Niet toevallig toont de analyse van Securex aan dat de uitstroom in de bouwsector gevoelig hoog ligt op 12,17%. Er is in de bouwsector in België zowel een hoge vrijwillige (6,7%) als onvrijwillige (4,16%) uitstroom. De instroom in de bouwsector ligt wel op hetzelfde niveau als de rest van de arbeidsmarkt. ​ 

Dezelfde vaststelling deed Securex in de retailsector. Daar was er sprake van een uitstroom van 14,4% - 7,86% vrijwillig en 5,63% onvrijwillig - ten opzichte van een instroom van 11,4%. 

i Statbel, Geraadpleegd op 30 augustus 2024, Aantal faillissementen voor België en gewesten, laatste 13 maanden 


Over het onderzoek  

De steekproef voor deze studie bestaat uit 47.226 Belgische werknemers bij 8.254 werkgevers uit de privésectoren is gebaseerd op de gegevens van de Securex-klantenportefeuille, die ruim 290.000 werknemers telt. De gegevens werden herwerkt zodat ze representatief zijn voor de Belgische markt wat betreft geslacht, statuut, leeftijd, bedrijfsomvang, arbeidsregime en de regio waarin de werknemer tewerkgesteld is. ​ 

Voor dit specifiek onderzoek werden enkel werknemers met een onbepaalde duur contract opgenomen in de analyse. Let op: werknemers uit de publieke sector maken sowieso geen deel uit van de steekproef. Tot slot werden ondernemingen met meer dan 1.000 werknemers uit de steekproef gehouden. ​ 

Bij vrijwillig verloop neemt de werknemer zelf het initiatief om de overeenkomst te beëindigen. De volgende subtypes horen thuis in de categorie ‘vrijwillige stopzetting’: opzeg door de werknemer, eenzijdige wijziging van de overeenkomst door de werknemer en opzeg met wederzijds akkoord. We spreken van onvrijwillig verloop wanneer het initiatief bij de werkgever ligt. De volgende subtypes vallen binnen de categorie ‘onvrijwillige stopzetting’: Contractbreuk, opzeg door de werkgever, (medische) overmacht, faling, dringende reden en eenzijdige wijziging van de overeenkomst door de werkgever. Tot slot spreken wij bij pensioen en overlijden over het verlaten van de arbeidsmarkt. 


Steven De Vliegher

PR Specialist, Securex

Steven Van de Broek

Media Relations, Weber Shandwick

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Securex

Ondernemerschap is de motor van onze economie en werknemers zijn hierbij de sleutel tot succes. Securex ondersteunt startende en gevestigde ondernemers in de uitbouw en groei van hun onderneming. Het gelooft sterk in een personeelsbeleid op maat van het individu en met oog voor duurzame inzetbaarheid.

Securex is de partner bij uitstek in ondernemerschap en tewerkstelling. Het biedt ruime en geïntegreerde dienstverlening op vlak van ontwikkeling en uitbouw van een eigen zaak voor ondernemers, personeelsadministratie en loonberekening, preventie en welzijn van werknemers, talentontwikkeling en het verzekeren van inkomens. Bij Securex zit alles onder één dak.

Securex behaalde in 2023 een omzet van 317 miljoen euro. De Groep Securex is actief in België, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en in Spanje, en telt meer dan 1.900 medewerkers. Zij zetten elke dag hun beste beentje voor en helpen 90.000 bedrijven, 140.000 zelfstandigen en meer dan 5.500 partners.

www.securex.be